Issues
The Journal of Turkish Cultural Studies > Issues | Türk Kültürü İncelemeleri Dergisi Sayı 7 - Güz 2002 / Yıl 3, Sayı 7

Türk Kültürü İncelemeleri Dergisi Sayı 7



TKİ Dergisi

A XVITH CENTURY OTTOMAN PROVINCIAL RULER AS THE FOUNDER OF A NEW DYNASTY: TJANBULAD BEY
XVI. Yüzyılda Hanedan Kurucu Bir Osmanlı Sancakbeyi: Canbulad Bey
Canbulad Beyin tayini, ölümü, çocuklarının sayısı, kendisinden sonra yerine kimin geçtiği gibi konularda bugüne kadar bilinenlerin azlığı ve yanlışlığı bu çalışma ile ortaya konulurken aynı zamanda tamamlayıcı bilgiler de verilmiştir.
THE TAX OF POST IN THE OTTOMAN STATE
Osmanlı İmparatorluğunda Makam Vergisi: Caize
Caize, tarihî seyir içerisinde üzerinde yapılan çeşitli değişikliklerle düzenli bir gelir şekline dönüştü ve maaş sistemine geçişte devlet için bir kriter oluşturdu.
SEARCH FOR JUSTIFICATION ON THE ROAD TO 1856 ISLAHAT FERMANI
1856 Islahat Fermanına Giden Yolda Meşruiyet Arayışları (Uluslararası Baskılar Ve Cizye Sorununa Bulunan Çözümün İslâmî Temelleri)
Kararın, şer‘-i şerîfe dayandı-rılması arayışları vesilesiyle belki bu tür resmî belgelerde ilk defa, İslâm hukukuyla ilgili çok önemli bir esere, ilgili bölüm ismiyle birlikte atıf yapılmasının önemine işaret edilmiş ve bu bağlamda, zikredilen Şeybânî'nin es-Siyerü'l-kebîr isimli eserinin,...
THE SETTLEMENT POLICY OF THE OTTOMAN STATE DURING THE SULTAN ABDULHAMID II
II. Abdülhamid Döneminde Osmanlı İmparatorluğunun İskân Siyaseti
II. Abdülhamid döneminde göçmen ve konar-göçer nüfusun iskân bölgeleri tespit edilirken stratejik noktaların ve sınır boylarındaki Türk nüfusunun çoğaltılması, ziraî üretimin artırılması, asayişin temin edilmesi ve yeni asker kaynağı oluşturulması gibi hedefler gözetildi.
A HETERODOX RELIGIOUS COMMUNITY: THE OTTOMAN YEZİDİS (XIX. AND XX. CENTURIES)
Sıradışı Bir Dinî Topluluk: Osmanlı Yezidîleri (XIX. Ve XX. Yüzyıllar)
Nüfus kayıtlarına “Müslim” olarak kaydedilen Yezidîler, Babıâli tarafından “Müslüman muamelesi” yapılarak birçok defa askere alınmak istenmişse de, cemaat liderlerinin muhalefeti yüzünden başarılı olunamamıştır. Aynı şekilde, Yezidîleri İslâm'a döndürmek amacıyla başlatılan eğitim...
ON THE HEYKEL, A KIND OF MUSKA
Bir Tür Muska Olarak Heykel Üzerine
Heykel, günümüz Türkçesi için artık ölü bir anlam olan “(bir tür) muska; sihir, büyü, tılsım” karşılığıyla büyüteç altına alınarak ilgili karşılık on dört ila on sekizinci yüzyıl divan şairlerinin bazı beyitleriyle desteklenmiş; sonuçta, heykel kelimesinin bu anlamıyla divan şiirinde çok yaygın...
Mythological Birds of the Classical Ottoman Poetry: HUMA, ANKA AND SIMURG
Divan Şiirinin Mitolojik Kuşları: Hümâ, Anka ve Simurg
Divan şiirinin mitolojik kuşları Hümâ, Anka ve Simurg'un divan şiirinde hangi özellikleriyle, ne sıklıkta ve nasıl ele alındıkları taranan değişik yüzyıllara ait on beş divandan seçilen örnek beyitler aracılığıyla verilmeye çalışıldı.
S‘İB-İ TEBRÎZÎ AND HIS TURKISH POEMS
Sâ’ib-İ Tebrîzî Ve Türkçe Şiirleri
Bu çalışma ile, Sâ’ib-i Tebrîzî'nin Türkiye, Azerbaycan ve İran'da yapılan üç farklı yayımı Türk okuyucusunun dikkatine sunulmuştur. Türkiye'de bilinme-yen Türkçe 4 gazel ile bir beyit de Türk ilim âlemine tanıtılmıştır.
A MELAMİ POET KNOWN OĞLANLAR ŞEYHİ İBRAHİM EFENDİ
Bayramî-Melâmî Şâir: Oğlanlar Şeyhi İbrahim Efendi
Başta Divan'ı içerisinde değerlendirilen kasidelerinde olmak üzere, Müfîd ü Muhtasar ve Vahdet-nâme mesnevîleri ve Dil-i Dânâ Kasidesi'nde tasavvuf felsefesinin temel konularını ele almaktadır. Onun bu eserleri Osmanlı Melâmîliğinin düşünce yapısını tahlil etmemize imkân veren malzemeler içerir.
REFLECTION OF WOMEN IN MOLLA NASREDDIN
Molla Nasreddin Dergisinde Kadın Meselesinin Aksi
Hiciv ve mizahı kullanarak kendine özgü bir üslûpla ortaya çıkan Molla Nasreddin dergisi sayfalarında kadın konulu makalelere, resim ve karikatürlere yer vererek bu önemli konuyu halka anlatmaya çalıştı.
PROBLEMS IN FIRST READING-WRITING METHOD IN TURKISH
Türkçe İlkokuma-Yazma Öğretiminde Yöntem Sorunu
Tümdengelim yöntemi önce cümlelerin, sonra da kelimelerin , yazılış ve okunuş-larıyla birer bütün hâlinde ezberletildiği, harflerin ise en sona bırakıldığı bir metot. Sebebi göz hafızasının bütünü kavradığı yani, geştaltik olduğudur. Tabii bu durumda heceleyerek sökmeye ne gerek kalıyor, ne de...
ACCORDING TO IBN SINA METAPHISICAL WORLDLY EDUCATION
İbn Sina'ya Göre Metafizik Dünya Eğitimi
Bu altyapı, metafizik uyarıcıları algılayabilmek, onlarla iletişime geçmek ve bu noktada yoğunlaşarak en üst dereceyi elde edebilmek için gereklidir. Öldükten sonra elde edilecek bu dereceyi ve coşkuyu, arınmış kişiler, bu dünyada da hissedebileceklerdir.
ON THE NEW VERSION OF RİSALE-İ FELEKİYE
Risâle-i Felekiyye'nin Yeni Bir Nüshası Hakkında
315-324