Devletlerarası dengelerin aleyhimize değiştiği XIX. yüzyılda Fransızlar, 1830'da Cezayir'i, 1881'de de Tunus'u İşgal ettiler. Bunun üzerine II.Abdülhamid, Trablusgarb'a kuvvet sevk edip Fransızların bu toprakları da işgal etmelerine engel olmak için, güvendiği vali ve komutanları buraya göndererek bazı tedbirler aldı. Bir süre sonra 1882'de İngilizler Mısır'ı işgal ettiler. Ancak bu tarihlerde İtalyanların Trablusgarb üzerindeki talepleri ve bu yolda çalışmalara başlaması, Osmanlı-Fransız ilişkilerinin düzelmesine sebep oldu.
Osmanlı Devletinin artık kara bağlantısının bulunmadığı ve 1885'lerden itibaren de İtalyan faaliyetlerinin arttığı bir ortamda II. Abdülhamid Trablusgarb yerli halkını teşkilatlandırarak tedbirler alma yoluna gitmişti. İşte bunlardan biri de, bu tarihlerde Osmanlı Devletinde “Mekâtib-iAskeriyye Umum Müfettişi” olarak vazife yapan Yaver-i Ekrem Mirliva Goltz Paşanın buranın müdafaası için tanzim ettiği lâyihasıdır.
Goltz Paşa, Padişah'ın isteği üzerine hazırladığı ve ekte aynen verdiğimiz lâyihasını bir müzekkire ile beraber 4 Nisan 1885'te saraya takdim etti. Çeşitli tedbirler içeren bu rapor daha sonra komisyonda görüşülüp gerekli düzenlemelerin yapılmasıyla irâdesi çıkarılmış ve kısmen uygulanmıştır. Bu dönemde ve daha sonraları yapılan savunmalarda bu raporun ve çalışmala- rın etkili olduğu anlaşılıyor.